Kuninkaan Gustafva


Nyt kirjani on valmis ja rupean varmaan päivittämään myös tätä sivua sen merkeissä. Vanhoja kirjoja saa edelleen!


Perustin tämän sivun vain valmiiksi, jotta voin kirjata ajatuksiani tulevasta kirjasta ja kirjoittamisesta.

Tässä joka tapauksessa ovat kirjoittamani teokset. Kolmea voi tiedustella minulta tai vaikkapa tilata www.mediapinta.fi;stä. Tuo historiikki on tilaustyö ja sitä myy tilaaja.Seuraavan kirjani päähenkilö on Suomessa syntynyt, mutta koko ikänsä Ruotsissa, pääasiassa Tukholmassa asunut Gustava.


Osa 2

Minulla on runsaasti materiaalia koottuna ja tekstiäkin jo muutama kymmenen sivua. Nyt kai vietän ns. Luovaa taukoa, kun en saa oikein tekstiä aikaiseksi. Kokemuksesta tiedän, että inspiraatiota ei kannata odottaa, vaan istua kirjoittamaan. Kyllä tämä tästä.

Osa 3

Kirja on edennyt mukavaan vaiheeseen. Tai mukavaan ja mukavaan, kun loppufiilaukset menossa. Sankarittareni Gustava Björklund oli maineikas keittokirjailija ja ravintoloitsija 1800-luvun Ruotsissa. Luulin, että hänen hänen kirjastaan otettiin 11 painosta, mutta ei. Yllätykseni oli suuri, kun löysin antikvariaatista vielä 12. painoksen, jossa oli monta kymmentä uutta reseptiä. Nämä oli lisätty jotain kolmisenkymmentä vuotta "ruokataiteilijan" kuoleman jälkeen. Nimellä osattiin silloinkin näemmä markkinoida. Kustantaja kirjoitti komeasti: "I det skick hwari den tolfte nu framträder, kan också ingen anse det påståendet ogrundadt, att hon är den bästä swenska kokbok som finnes." Painos on vuodelta 1885.

Kirjan päällä on Lilla kokbok, joka on tarkoitettu vähäisemmille talouksille ja palvelijoille. Kumpikin on aikanaan myös suomennettu. Minulla on alkupeäiset. Vanha fraktuura, vanhat mitat ja vanha ruotsi ovat kyllä tehneet vähän tiukkaa. Onnekseni löysin paksun sanakirjan 1900-luvun alusta. Sieltä löytyivät lähes kaikki oudot sanat sitten, kun olin päässäni muuttanut kirjoitusasun uudemmaksi.

En suinkaan suomenna keittokirjaa, vaan kirjoitan totta ja tarua Gustavan uskomattomasta elämästä. Tulee siihen kyl koko joukko reseptejäkin, vaikkei pitänyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan! Ethän kuitenkaan ole anonyymi?